Kaakkois-Suomen vasemmisto vaatii oikeudenmukaisempaa verotusta

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, joka aloitti keväällä laajaa huomiota ja kannatusta saaneen #430-kampanjan. Kampanjan tavoite on rajoittaa aggressiivista verosuunnittelua, jossa mm. pääomatuloilla, korkovähennyksillä ja suljetuilla vakuutuskuorilla kikkaillaan verot paljon alemmaksi kuin mitä vastaavasta ansiotulosta menisi tuloveroa. Verovälttelyn takia Suomi menettää jopa 430 miljoonaa vuodessa, tästä kampanjan nimi.

Kampanja tuntui toteuttavan myös sanonnan koirasta ja kalikan kalahduksesta. Talousoikeisto, Keskuskauppakamari etunenässä, hyökkää nyt kampanjaa tukevia ja heikoimpia auttavia yhdistyksiä vastaan, koska #430 on heidän mielestään vasemmiston sanelema salajuoni.

  • Tämä ei ole vasemmiston sanelema salajuoni. Kampanja perustuu asiantuntijoiden arvioihin ja valtiovarainministeriön laskelmiin, jotka ovat varovaisia ja näin jopa reilusti alakanttiin, toteaa piirin puheenjohtaja Arja Tauria-Huttunen.

Valtiovarainministeriö teki selvityksen 2017, Sipilän hallituksen ollessa vallassa. Siis sen perusoikeistohallituksen, joka leikkasi kaikilta muilta kuin rikkailta, joiden ei tarvinnut osallistua ”talkoisiin”. Rikkaat saivat sen sijaan lisää porsaanreikiä veronkiertoon. Kampanjan teemat ovat siis tulleet asiantuntijoilta, joita me vasemmistossa tykkäämme kuunnella ja joilta me otamme teemoja omiin puolueohjelmiimme. Ei toisin päin, kuten Keskuskauppakamarin äänitorvi yrittää väittää.

Kyse on siis rikkaiden ja suuryritysten harrastamasta moraalittomasta veronkierrosta ja tämä antaa niille kilpailuetua verrattuna niihin pienyrittäjiin, jotka rehellisesti veronsa maksavat. Talous on kärsinyt, ja tulee kärsimään koronan takia. Talkoot tämän vahingon korjaamiseksi ovat tosiaan yhteiset. Nämä talkoot voisi kuitenkin aloittaa verovuodon tukkimisella ja silloin ei tarvitsisi leikata ensimmäiseksi vähävaraisilta, vaan noudatettaisiin vain oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta verojen osalta.

Finnwatchin kampanja on käynnissä, koska nyt meillä on hallitus, joka uskoo tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen. Meillä on hallitus, jolla on vuosikymmeniin eniten rohkeutta myös toteuttaa oikeudenmukaisempaa verotusta.

Linkki kampanjaan: https://430.fi/

Lisätiedot:

Arja Tauria-Huttunen
puheenjohtaja, Kaakkois-Suomen Vasemmistoliitto
0400 675 823, arjatauria [at] gmail [dot] com