Hallituksen pitäisi ottaa oppia Eksotesta, ei vaarantaa sitä

Hallituksen pitäisi ottaa oppia Eksotesta, ei vaarantaa sitä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kohtalosta, jos hallituksen sote-malli etenisi tällä vaalikaudella. Rakentamisvaiheessa uudessa sairaalarakennuksessa vieraillut Pekonen odottaa lauantaista vierailua kesäkuussa avattuun uuteen K-sairaalaan.

Aino-Kaisa Pekonen (vas) Leppeenrannan osaston puheenjohtaja Heidi Vättö (3. vasemmalta) ja piirin puheenjohtaja Arja Tauria-Huttunen (5. vasemmalta) vierailivat uudessa K-Sairaalassa.

– Kun eduskunnassa painimme kuukaudesta toiseen toimivien sote-palveluiden turvaamiseksi kaikille suomalaisille, Eksotessa sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiota on tehty jo pitkään. Asiakas saa apua eri tarpeisiin yhdestä osoitteesta, palvelu on parantunut ja samaan aikaan on saavutettu säästöjä, Pekonen luettelee.

Pekoselle Eksote näyttäytyykin esimerkkinä onnistuneesta koko palveluketjun vastuun siirrosta yhdelle taholle. Tällainen integrointi on myös yksi sote-uudistuksen alkuperäisistä, kaikkien puolueiden yhdessä sopimista tavoitteista.

– Paras tapa kehittää saumattomia hoitoketjuja on siirtää vastuu palveluketjusta selkeästi yhdelle toimijalle, kuten maakunnalle. Juuri näin on tehty Eksotessa.

Pekosen mukaan hallituksen sote-malli on ajautunut kauas alkuperäisistä tavoitteistaan. Pekonen kantaa huolta siitä, mitä valinnanvapausmallista seuraisi Eksoten kaltaisille toimijoille, jossa saumattomia hoitoketjuja on onnistuttu luomaan julkisen hallinnoiman kokonaisuuden alle.

– Valinnanvapausmalli ajaa palveluketjun sirpaloimista yksityisille firmoille, ja pompottelu palveluntarjoajalta toiseen uhkaa vain lisääntyä. Logiikka

Eksoten lisäksi Pekonen vieraili lauantaina Muikku ja Pottu -kalamarkkinoilla.

johtaa alueellisiin yksityisiin monopoleihin eikä ratkaise nykyisiä eriarvoisuusongelmia. Kaiken kukkuraksi yksityisten terveysjättien pussiin pelaavasta mallista on tulossa yhteiskunnalle äärimmäisen kallis. On onnetonta, jos Eksoten kaltaiset organisaatiot joutuvat pilkkomaan toimivaa järjestelmäänsä valuvikaisen mallin vuoksi. Hallituksen olisi ollut parempi ottaa Eksotesta mallia, ei vaarantaa sitä, Pekonen sanoo.

Onnistumisista huolimatta Eksote on toisaalta kamppaillut tiukkojen budjettiraamien kanssa, mikä on jo johtanut asiakasmaksujen korotuksiin ja palveluihin kohdistuviin säästöihin.

– Tämä puoli osaltaan korostaa sitä, että maakunnille ei tule asettaa palveluiden heikennyksiin ajavaa ongelmallista budjettirajoitetta, Pekonen huomauttaa.

Oikeana ratkaisuna sote-uudistuksen tavoitteisiin pääsemiseksi Pekonen pitää koko maassa integraation lisäämistä siirtämällä palveluiden järjestäminen ja tuottaminen nykyisiä suuremmille toimijoille, julkisen vallan ja demokraattisen päätöksenteon alle. Täsmälääkkeinä palveluiden epätasa-arvon ja saatavuuden ongelmiin Pekonen perää lisäresursseja perusterveydenhoitoon.

– Terveyskeskusmaksut pois ja hoitotakuu uusiksi niin, että kiireettömään hoitoon pääsee viikossa. Kustannukset olisivat pientä verrattuna miljardeihin, jotka hallituksen yksityisille yrityksille rakentama sote-malli uhkaa yhteiskunnalle maksaa, Pekonen esittää.

Lisätiedot:

Aino-Kaisa Pekonen, 050 512 0119