Sote-uudistukseen tulee palauttaa sen alkuperäiset tavoitteet

Suomessa on tällä hetkellä vertailujen mukaan erittäin kustannustehokas terveydenhuolto. Sen romuttaminen pakkoyhtiöittämisellä on täysin järjetön suunta.

Pakkoyhtiöittäminen on poistettava tulevasta sote-uudistuksesta. Malli tulee olemaan kalliimpi eivätkä sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet, yhdenvertaisuus, terveyserojen kaventaminen ja saumattomat palveluketjut tule toteutumaan. Hallituksen ns. valinnanvapaus ei ole aitoa potilaan valinnanvapautta.

Osasta sosiaali- ja terveyspalveluja jotka kuuluvat tällä hetkellä julkisen palvelun piiriin uhkaa tulla maksullinen lisäpalvelu, joka ei olisi kaikkien saatavilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää kuntien harteille. Tämä mahdollistaa yksityisille palveluntuottajille kerman kuorinnan jolloin hoidetaan ns. laastaritekniikalla oiretta syyn sijaan.

Etenkin pienet ja keskisuuret palveluntuottajat pelataan markkinoilta ulos, koska näillä ei ole mahdollisuutta pitää henkilöstöreserviä vastaamassa vuosittain rajusti muuttuviin asiakasmääriin tai markkinoida palveluitaan samalla volyymillä kuin suurilla ylikansallisilla yhtiöillä.

Työntekijän näkökulmasta ns. valinnanvapaus toteutuu jälleen naisvaltaisten alojen epävarmuuden lisäämisenä. Kiky-sopimus kuritti eniten juuri näitä aloja. Valinnanvapaus rankaisee naisia lisää.

Lisäksi riskit demokratian heikkenemisestä ovat aivan liian suuret.

Sote-uudistukseen täytyy palauttaa sen alkuperäiset tavoitteet, sen tulee ensisijaisesti palvella kansalaisten hyvinvointia.

Piirikokous kehottaa allekirjoittamaan vetoomuksen oikeudenmukaisen soten puolesta: http://sote.vasemmisto.fi/

Lisätiedot:

Arja Tauria-Huttunen
puheenjohtaja
Kaakkois-Suomen Vasemmistoliitto
0400675823
arjatauria(at)gmail.com