Hallituksen sote-uudistus heikentää palveluita ja nostaa kustannuksia

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton mielestä sote-uudistuksessa on palattava uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin. Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton mielestä yksityistämistä tarkoittava valinnanvapausesitys asiakasseteleineen on palautettava uudelleen valmisteluun, sote-uudistuksen valmistelua on jatkettava parlamentaarisesti ja maakunnille on annettava järjestämis- ja pääasiallinen tuotantovastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Viimeksi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) lyttäsi raportissaan (3.11.) hallituksen sote-säästöt epärealistisina. VTV:n mukaan sote- ja maakuntauudistukselle asettama 3 miljardin euron säästötavoite ei nykytiedon valossa ole realistinen. EU-vertailussa Suomen sosiaali- ja terveysmenot eivät ole erityisen korkeita, eikä ikääntymisen aiheuttama kestävyyshaaste poikkeuksellisen suuri. Sote-palvelujen laatu on arvioitu yleisesti ottaen hyväksi jo lähtötilanteessa ja koska uudistuksella tavoitellaan palvelujen saatavuuden parantamista ja terveyserojen kaventamista, on säästötavoitteen mittaluokka erittäin suuri pitkälläkin aikavälillä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio, hoitoon pääsyn nopeuttaminen ja kustannusten hillintä ovat jääneet toissijaisiksi asioiksi hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen lehmänkaupassa, jossa keskusta ostaa itselleen valtaa maakunnista ja kokoomus myy sotepalvelut vaalirahoittajilleen, toteaa piirin puheenjohtaja Arja Tauria-Huttunen.

Vasemmistoliiton tiekartta sote-uudistukselle

Valtiontalouden tarkastusviraston arvio julkisen talouden hoidosta

Lisätiedot:

Arja Tauria-Huttunen
puheenjohtaja
Kaakkois-Suomen Vasemmistoliitto
0400 675 823
arjatauria(at)gmail.com